Sabreen Al Tartor och Mona al-Shawa dokumenterar brott mot mänskliga rättigheter. Här står de i ruinerna i området Al Shajaeea i Gaza. Foto: Kvinna till Kvinna/Christina Hagner

Ramadan i krigets ruiner

En och en halv miljard människor världen över firar den muslimska fastemånaden Ramadan – som inleddes den 18 juni. Men för många människor i de konfliktdrabbade områden där Kvinna till Kvinna arbetar, är firandet nästan omöjligt.  

Ramadan är en medkänslans högtid, och en tid för att ge stöd till dem som är i nöd. Vi på Kvinna till Kvinna hoppas att fastehögtiden medför en stunds vila från en vardag som annars kantas av rädsla, våld och död för människor i konfliktdrabbade områden.

Samtidigt vet vi att krig och konflikter inte tar hänsyn till människors behov av trygghet och gemenskap. Att leva på flykt, under ockupation eller i krig, kan innebära begränsade möjligheter att fira Ramadan.

Under högtiden samlas enligt tradition familj, släkt och vänner till en stor måltid när solen gått ned. För den som lever i ett flyktingläger kan det innebära att dela på ett fåtal spisplattor med flera hundra andra familjer.

I Gaza blev 100 000 människor hemlösa efter förra sommarens krig och de som förlorade sina hem tvingades in i flyktingläger eller skolbyggnader. 70 personer har kunnat få dela på ett litet klassrum. Avlopp, ledningar, skolor, sjukhus och tusentals hus är förstörda efter Israels bombningar.

– Vi kan aldrig planera för morgondagen, säger Mona al-Shawa som bor i Gaza och arbetar påKvinna till Kvinnas samarbetsorganisation Palestinian Center for Human Rights (PCHR).

Trots den svåra situationen fortsätter kvinnorättsförsvarare som Mona al-Shawa att arbeta för rättvisa och för att mänskliga rättigheter ska respekteras. De dokumenterar brott mot mänskliga rättigheter, ger stöd till människor som förlorat sina anhöriga och hjälper kvinnor att skaffa sig en egen inkomst.

Ge en gåva till kvinnor i krig och konfliktdrabbade områden!

Tack för ditt stöd, din gåva gör skillnad!

Senast uppdaterad: 2015-07-03